O.E.Motorsport - tuning & innovation     Чип тунинг каталог Премахване FAP/DPF/EGR/Lambda Дино стенд Галерия Контакти
Какво трябва да знаем
  Ремап/чип тунинг
  Автодиагностика
  Софтуерни ремонти
  Adblue емулатори
 
ECU Ремап или чип тунинг - Кое е най-добре? Какви са рисковете?

Има много неразбиране за разликата между термините ECU Ремап и чип тунинг, и тук ще изясним разликите на ясен и разбираем език за да бъде това в полза на клиента, който има малко технически познания (за това няма да се използват технически термини).

Модерните електронни процедури за тунинг са известни като ремап, чип тунинг, еко тунинг, силов тунинги т.н. Целта във всички случаи е да се променят параметрите на системата за управление на двигателя на превозното средство, чрез оптимизиране на данните в софтуера за управление на впръскването, запалването, нагнетяването на турбо копресора, фазите на впръскване, защитите от претоварване и прегряване и т.н. за да повлияят на начина, по който искаме двигателя да работи.
Софтуерът за управление на двигателя се съхранява в електронен блок за управление на двигателя (ECU или ECM), и преди да бъде препрограмиран, тунерът трябва първо да се информира и идентифицира версията на моторния блок и версията на софтуера записана в него, или да направи копие на софтуера чрез директно прочитане на файла, за да може той да се използва за тунинг на даденото превозно средство.

Има различни методи за достъп до софтуера и използвания метод ще зависи от използваната технология и наличните инструменти за тунинг на даденото превозно средство.

При по-старите електронни блокове, единственият метод който може да се използва е директен достъп до паметта в която се съхранява софтуера - вътре в блок за управление на двигателя (ECU).

За достъп до паметта е необходимо да се използва поялник/станция за запояване и четящо устройство по-известно като програматор на памети.

Процесът при чип тунинг изисква отваряне на ECU (блок за управление на двигателя)

1. Премахване на чип-а с памет от ECU (чрез разпояване или изваждане ако е монтиран в цокъл).
2. Поставяне на чипа в програматора.
3. Прочитане на оригиналната версия на софтуера за управление на двигателя.
4. Препрограмирате на картите (данни за управление на двигателя) с помощта на специализиран софтуер.
5. Запис на модифицираната версия на софтуера обратно към оригиналния чип или в някои случаи на нов чип (в зависимост от видовете, използвани първоначално).
6. Поставяне на чипа в ECU.
Този процес е известен като Чип тунинг по очевидни причини.

Процесът при ремап не изисква отваряне на ECU (блок за управление на двигателя)

1. Свързване на устройство (Flasher) за четене/запис по ОБД (диагностичен порт).
2. Прочитане на оригиналния софтуер за управление на двигателя.
3. Препрограмирате на картите (данни за управление на двигателя) с помощта на специализиран софтуер.
4. Запис на модифицираната версия на софтуера обратно в блока на превозното средство чрез същото устройство (Flasher) който е бил използван за прочитане на оригиналния файл.
Този процес е известен като Ремап.

Както можете да видите от обясненията по-горе, като единствена разлика между ECU Ремап и чип тунинг е метода който се използа за прочитане и запис на софтуера за управление на двигателя.

Методът, използван за Вашия автомобил ще зависи от използваната версия на блока за управление (ECU) и устройствoто за достъп до паметта (софтуера за управление на двигателя).

Освен тези най-често срещаните методи - ECU remap през OBD и Чип тунинг (манипулация директно върху паметта) използвани за тунинг, има и други методи изискващи отваряне на моторния блок когато първите два метода не са възможни:

BDM програмиране
- съвременните блокове за управление имат порт наречен BDM намиращ се на платката в ECU. Чрез отваряне на блока, специализиран програматор се свързва директно към порта на платката и по този начин могат да се прочетат както паметта със софтуера за управление на двигателя така и паметта с инфромация за конфигурацията на системата и микропроцесора. Тъй като има ECU които не могат да се четат и/или пишат безопасно с цялата информация в софтуера по OBD, BDM програмирането е единствяния безопасен начин.

Boot mode
- блоковете за управление от най-ново поколение и тези със зашита Antituning protection (TP) като EDC17/MED17 и по-старите бензинови ME7/ME9 на BOSCH изполват този безопасен метод подобно на BDM като някои от тях имат извенден Boot pin и на щекера на ECU като това позволява този режим да бъде изполван и по OBD.

Рискове и безопасност

Тъй като дори и минимално, съществува риск от повреда на блока за управление на двигателя в процеса на тунинг породени от форс мажорни обстоятелства. В апаратурата и методите които се изпозлват в процеса на тунинг се случват грешки породени било то от фабричи грешки на програматора или специализирания софтуер за тунинг. Най-често грешките се проявяват при запис, но има и случаи по време на прочитане на файла от ECU. Тунерът в този случай трябва да различи грешно прочетен файл от верния. Често при тунерите които с в начална фаза в своята практика се случва след запис на модифицирания файл автомобила повече да не запали. Дори записа да мине успешно ако има грешка във файла или частична липса на данни ECU не може да оперира нормално и дори да успее да запали е възможно да има нарушени функции в управлението на двигателя.

Важно е да се знае, че в такъв момент винаги системата може да бъде възстановена по обратния ред дори да се наложи намесата на друг тунер.
  чип тунинг горна оряховица | чип тунинг велико търново | чип тунинг шумен | чип тунинг плевен | чип тунинг разград | чип тунинг сливен | чип тунинг габрово |   чип тунинг враца | чип тунинг ловеч | чип тунинг добрич | чип тунинг троян | чип тунинг софия | чип тунинг варна | чип тунинг стара загора | чип тунинг русе